£0.000

La Torre i el poble de Vallferosa

Descobreix territori i cultura de la mà de la història

La Torre de Vallferosa

Una joia arquitectònica encara per descobrir

La Torre de Vallferosa és una torre de planta circular amb alçat troncocònic amb èntasi, construïda per una doble anella de murs. Segons els últims estudis no es tracta d’una torre del segle X-XI, sinó que amb la datació del carboni 14 la data de construcció de la torre canvia, la torre de Vallferosa és una torre del segle VIII, data que canvia la història de Vallferosa.

La torre de Vallferosa sempre apareix vinculada al sistema defensiu de torres de la Vall del Llobregós i més enllà, però segons els últims estudis apareix la hipòtesi de que no tingués comunicació amb les altres torres, ni visual ni acústica. Enlloc de ser una torre militar podia ser un element de guaita o control.

L’any 2005 la Torre de Vallferosa va rebre el Premi Catalunya Nostra, reconeixent-la així com el millor castell públic de l’any.  Al cap d’un any, començaven les obres de restauració del monument, que permeten poder-ne visitar l’interior.

El Poble de Vallferosa

El record dels avantpassats

El nucli de Vallferosa, avui dia en ruïnes, estava format per 3 cases, entre les quals hi havia la rectoria i una casa que feia de fonda.
Vallferosa va estar habitat fins al voltant de l’any 1939, moment en què el front de la Guerra Civil Espanyola va passar per aquest indret i l’última família que hi residia va abandonar el poble. Actualment, el poble de Vallferosa el conformen  una vintena de masies.

Entre la Torre i el nucli de Vallferosa s’hi troba l’Església de Sant Pere de Vallferosa, un temple de mitjan del segle XVII. Es tracta d’una església d’estil barroc format per una nau rectangular amb capelles laterals. La nau central estava coberta per volta de canó, de la qual només se’n conserven els arcs feixons.  L’església de Sant Pere de Vallferosa no és l’actual parròquia de Vallferosa. Després de la Guerra Civil, la parròquia es va traslladar a Santa Maria de Sa Serra, al costat de l’actual LV-3005.

Els veïns de Vallferosa però, segueixen sentint gran estima pel conjunt de Vallferosa i celebren una vegada a l’any una missa a l’Església de Sant Pere de Vallferosa.A l’abril, celebren la Festa de Sant Marc i Santes Creus a l’església situada als peus de la Torre, en record als avantpassats que van viure en aquest indret idíl·lic.