Festa de Sant Marc i Santes Creus a Vallferosa

Com cada any, els veïns del poble de Vallferosa van celebrar la Festa de Sant Marc i Santes Creus, als peus de la Torre de Vallferosa. Enguany, la celebració va tenir lloc el dissabte 29 d’abril i, des de l’Associació Amics de la Torre de Vallferosa vam col·laborar a arrodonir la diada amb una mostra de cultura tradicional de  les comarques de la Segarra i el Solsonès.

La celebració va començar a les 12 del migdia amb una missa a l’Església de Sant Pere de Vallferosa i, a continuació, es va repartir pa per a tots els assistents.

A continuació, va tenir lloc la mostra de cultura tradicional de la Segarra i el Solsonès, organitzada pels Amics de la Torre de Vallferosa. Representant a la comarca de la Segarra, va visitar Vallferosa el Ball d’Espases de Cervera, documentat com el més antic de Catalunya i recuperat el setembre del 2016. El Ball d’Espases, va oferir una demostració dels «Jocs», unes figures coreogràfiques que culminen amb la «Degollada» i «l’alçament del capità».

D’altra banda, les Caramelles d’Ardèvol van ser les encarregades de representar la comarca del Solsonès en la Mostra Cultural de Vallferosa. Els veïns d’Ardèvol, que cada tres anys canten i ballen caramelles per cases i pobles del municipi de Pinós i rodalia, van fer parada a Vallferosa per interpretar el seu cerimonial complet.

Els caramellaires d’Ardèvol van arribar en formació als peus de la Torre de Vallferosa, acompanyats per músics de l’orquestra Patimfanjàs de Solsona i van ser rebuts, per la priora de Vallferosa que va col·locar la cinta a la bandera d’Ardèvol i, tot seguit van iniciar el seu cerimonial complert, interpretant les cançons «Bona Festa» i «Cada Tres Primaveres». A continuació, van ballar «La Polka d’Ours» i «El Toc d’Ardèvol». Els ballets van acabar amb el Tradicional Ball de Cascavells d’Ardèvol. Com a mostra d’agraïment al poble de Vallferosa, els caramellaires d’Ardèvol  van posar punt i final a la seva actuació amb el «Ball de Mestressa».

La Festa de Sant Marc i Santes Creus va acabar amb un dinar de germanor dels veïns de Vallferosa. A més, durant tot el dia es va poder visitar la Mostra Fotogràfica  «Vallferosa, un lloc per visitar» i es va poder visitar la Torre de Vallferosa de manera gratuïta.